Skip to main contentdfsdf

Home/ Digital Zone's Library/ Notes/ Trafikte Uzun Yolda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Trafikte Uzun Yolda Dikkat Edilmesi Gerekenler

from web site

Tatil yapmak, ziyaret etmek ve farklı ihtiyaçlar nedeni ile uzun yola çıkmak zorunda kalabilirsiniz. Yaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde şehirlerarası yolculuklara sık sık çıkılıyor. Araba ile uzun yola çıkmak genellikle keyiflidir. Dikkatli olmamak ve kontrasyon bozuklukları hayati derecede önemlidir. Bu nedenle sizin ve sevdiklerinizin hayatını korumak ve keyifli bir yolculuk yapmak için dikkatli olmanız gereklidir. Yola çıkmadan önce ve trafikte dikkat etmeniz gereken maddeleri açıklayalım.

 

Aracın Motorunu Kontrol Etmek

Şehirlerarası yolculuklarda hız limitleri, aracın sürüş şekli ve devir yüksekliği değişiklik gösterir. Motor performansı  şehir içi yolculuğundan daha fazladır. Bu nedenle yolculuk öncesinde mutlaka  aracın motor kontrolü yapılmalıdır. Sorunlu olan motor uzun yolda arızalanabilir. Motor kontrolünün en önemli adımlarından birisi de yağ kontrolüdür. Yağ seviyesi incelenir. Azalmış ise ilave edilmesi gerekir. Yağ kalitesinde azalma varsa yağ değişimi yapılır.

 

Genel Araç Kontrolü

 Aracın periyodik bakımı gelmiş ise yolculuk öncesi bu bakımların yapılması gerekir. Fren sistemi, süspansiyon yapısı, direksiyon ayarı, motor kayışı, elektrik tesisatı, ışık donanımları ve tüm hortum bağlantıları kontrol edilir. Bu kontroller yapılmadan yola çıkmanızı tavsiye etmiyoruz. Trafik kazası yaşamak ve aracın yolda kalması gibi istenmeyen durumlar ile karşılaşarak mağdur olabilirsiniz. Araç değer kaybı yaşamamak adına bakımlı araç ile yola çıkın.

 

Lastik Kontrolü

Ülkemiz dört mevsimin yaşadığı bir coğrafyaya hâkimdir. Kış aylarında zorlu hava şartları, yaz aylarında aşırı sıcaktan yolun esnemesi ve yağmur gibi durumlar nedeni ile aracın kayma ihtimali olabilir. Bu nedenle hava şartlarına göre yazlık ve kışlık tekerlek değişimleri yapılır. Stepnenin dişleri sorunlu ise mutlaka değiştirilir.

 

Araç Belgelerini Tamamlama

Ülkemiz kanunlarına göre bir aracın trafiğe çıkabilmesi için zorunlu trafik sigortasının ve araç muayenesinin tamamlanmış olması gerekir. Aksi halde bu belgelere sahip olmayan araç trafikten men edilir. Uzun yola çıkmadan önce aracın sahip olması gereken tüm yasal yükümlülükleri yerine getirmenizi tavsiye ediyoruz. Olası trafik kazalarında maddi kayıp yaşamamak için kasko hizmeti de alabilirsiniz. Kusur oranı itirazı gibi durumların değerlendirilmesinde kasko çok etkilidir.

 

Yolculuk Öncesi Dinlenmek

Uzun saatler boyunca araç kullanmak zorunda kalacağınız için konsantrasyonunuzu yeterli derecede toplamanız önemlidir. Uykusuz şekilde yola çıkarsanız araç kullanırken uyuyarak kaza yapabilirsiniz. Bu nedenle yolculuk öncesi yeteri kadar uyuyarak uykunuzu almalısınız. Uykusuz yola çıkarsanız hem kendinizi hem de yanınızda da yolculuk yapan diğer kişileri tehlikeye atmış olursunuz. Trafik kazalarının en  önemli nedeni dikkatli araç kullanmaktır. Dikkatsiz araç kullanırsanız hem kendinizin hem de diğer insanların hayatlarını tehlikeye atmış olursunuz. Ayrıca trafik cezası alma ihtimalinizi de düşürür.

 

Rahat Kıyafetler Tercih Edin

Uzun süre araç içerisinde oturmak kas, iskelet ve dolaşım sisteminizi olumsuz etkiler. Bu nedenle yolculuk için bol ve rahat kıyafetler tercih edin. Vücudunuzu sıkan dar kıyafetler dolaşım sisteminin yeterli çalışmasını engeller. Bu nedenle vücudunuzda şişlik ve morluklar oluşur. Vücutta meydana gelen bu deformasyonlar daha fazla yorgunluk hissetmenize neden olur. Terleten kumaşa sahip kıyafetler terleme ve soğuma nedeni ile kasların kasılmasına neden olur. Kaslarda oluşan ağrı araç sürmenizi engeller ve dikkat dağınıklığına neden olur.

 

Mola Yerlerini Önceden Belirleyin

Uzun süre araç kullanmak hem psikolojik hem de fiziki sağlığınızı etkiler. Temel ihtiyaçlarınızı karşılamak ve vücudunuzu dinlendirmek için mola vermeniz gerekir. Mola adreslerini önceden belirlerseniz yolculuk esnasında daha planlı ve kontrollü olabilirsiniz. Sürüş sürenizi iki saatte bir mola verecek şekilde ayarlamanızı öneriyoruz. İki saatte verdiğiniz molada en az 15 dakika sürmelidir. Vücudunuz dinlenmesi için gerekli olan minimum süre 15 dakikadır.

 

Güvenli Sürüş Ortamı Oluşturun

Aracın ön konsolunda görüş mesafesini kısıtlayacak tüm araç ve gereçleri kaldırın. Emniyet kemerlerinizi takmadan kesinlikle yola çıkmayın.  Konsantrasyonunuzu bozmamak için yüksek sesli müzik açmamalısınız. Yüksek ses araç dışından gelen uyarılarında duyulmasını engeller. Trafikte önünüzdeki aracın takip mesafesini korumalısınız.

 

Yasal Hız Limitlerine Uyun

Şehir içi ve şehir dışı aracın çeşidine uygun hız limitleri bulunur. Bu hız limitlerine uyum sağlamak ilk önce sizin can güvenliğinizi sağlar. İkinci olarak da maddi kayıp yaşamanızı engeller. Yolculuk yapacağınız araç modeli ne ise mutlaka yasal hız limitlerini öğrenerek bu limitleri aşmadan yolculuğunuzu tamamlayın. Tabelalarda yazan hız limitlerini aşmanız halinde maddi cezalar ödemek zorunda kalırsınız. Yasal limitlere uyduğunuzda kaza geçirmeniz halinde trafik kazası itirazı yapabilme hakkınız olur.

Digital Zone

Saved by Digital Zone

on Jul 13, 20